A megfelelő címke kiválasztása sok felhasználó számára jelenthet kihívást, hiszen a termékazonosításhoz használt különféle címkék számos kategóriába besorolhatóak, például a gyártási paraméterek, a funkciók, a kiszerelés stb. tekintetében.

Alábbi blogposztunkkal ebben a kérdésben szeretnénk segíteni az érdeklődőknek. Lássuk, milyen kategorizálások jöhetnek szóba, melyik mit jelenti, és mire kell figyelni a kiválasztásukkor?

Kiszerelés szempontjából megkülönböztetünk íves, illetve tekercses megoldásokat.

 • Íves kiszerelésű címke: Hagyományos asztali nyomtatókban használatos címke, amely kisebb méret és alapanyag választékkal rendelkezik, mint a tekercses kivitel. Általános és kereskedelmi alkalmazásokra egyaránt alkalmas. Olyan felhasználók számára ajánlottak, akik nem rendelkeznek címkenyomtatóval.
 • Tekercses kiszerelésű címke: Általában címkenyomtatóval rendelkező felhasználók használják. Széles méret és alapanyag választék elérhető ehhez a kivitelhez.

Felépítés szerint pedig megkülönböztetünk karton, illetve öntapadós címkéket.

 • Karton címke: Itt magát az alapanyagot vásárolja meg a felhasználó. Ez általában egy vastagabb papír, amely nem rendelkezik ragasztható felülettel. Olyan területeken használatos, ahol a jelölés könnyű eltávolíthatósága fontos, vagy a jelölendő termékre nem lehet ragasztani.
 • Öntapadós címke: A legszélesebb körben alkalmazott címke típus. Három rétegből áll - hordozó, ragasztó és az alapanyag (papír, műanyag). A hordozóról leválasztva a címke a ragasztós rétegnek köszönhetően különböző felületekre vihető fel.

A címkenyomtatásnál a nyomtatási technológiát is figyelembe kell venni, hiszen van, amikor rövidebb élettartamra tervezünk, de előfordul, hogy a tartósság kerül a prioritás csúcsára. Alapvetően kétféle technológia közül választhatnak ügyfeleink:

 • Festékszalagos címke - Ennél a technológiánál a festékszalag festékanyagát használjuk a címke jelölésére úgy, hogy a nyomtatófej által kibocsátott hő hatására a festék leválik a szalagról és ráég a címkére. Olyan területeken érdemes használni, ahol a nyomat tartóssága fontos szempont, a nyomat minőségének megtartása mellett.
 • Thermo címke - A thermo címkénél nincs szükség festékszalagra, mivel a címke olyan vegyülettel van átitatva, amely hő hatására elsötétedik. Felhasználása rövidebb élettartalmú termékeknél jellemző, a címke hőre és fényre érzékeny, így a felhasználás területe korlátozottabb.

Következő szempont a ragasztók fajtája szerinti felosztás:

 • Normál tartós címke: A legáltalánosabban használt akril alapú ragasztó fajta, alacsony hőmérsékleten is jó tapadási tulajdonságokkal rendelkezik. Eltarthatósága gyártástól számított 4 év. Minden normál anyagon használható.
 • Visszaszedhető címke: Gumi alapú ragasztó fajta, amelynek kezdeti tapadása erős, a tapadóerő kitűnő, de rövidtávú. PVC felületre nem alkalmas. Eltarthatósága gyártástól számított 4 év. Hosszútávon visszaszedhető, széles felhasználási, ragasztási felületválaszték jellemzi. Vegyipari, orvosi, élelmiszer- és gyógyszeripari termékek felcímkézéséhez kiválóan alkalmas!
 • Hűtőházi címke: Gumi alapú, tartós ragasztó fajta. PVC felületre nem használható, eltarthatósága gyártástól számított 2 év. Különösen hideg környezetben való alkalmazásra alkalmas, illetve nedves felületre, vagy ahol magas kezdeti tapadás szükséges.
 • VOID (biztonsági) címke - Speciálisan kifejlesztett, főleg műanyag alapanyaggal párosított ragasztó, amely a címke eltávolítását sérülés nélkül lehetetlenné teszi. Olyan termékek címkézésére a legalkalmasabb, melyek a hamisítás veszélyének vannak kitéve, illetve a nagy értékű termékek jelölésére is kiváló.

Következő szempontunk az alapanyag szerinti felsorolás lesz! Milyen fajta papír alapanyagú címkék közül választhatunk a Kódgurunál?

 • Univerzális matt papír címke (famentes alapanyag) – Ez a címkeanyag fajta kereskedelmi és általános alkalmazásokra egyaránk alkalmas.
 • Fehér, famentes, félfényes papír alapanyag – Minőségi, több színnel nyomott címkékhez ajánljuk, melyek magas kontrasztot és finom nyomtatási minőséget igényelnek.
 • Magas fényű papír alapanyag - kiváló minőségű, színes nyomtatáshoz javasolt, fényes végtermék esetében.

Lássuk a papír mellet a másik népszerű alapanyag, a szintetikus műanyag címke típusainak felosztását.

 • PE (fehér felületkezelt polietilén film)
 • PP (fénnyel kezelt fehér polipropilén film)
 • PET (fehér felületkezelt poliészter film)

Ezt a három típust olyan termékek címkézéséhez javasoljuk, ahol fontos a víz, az olaj és a kémiai vegyületekkel, valamint a hőhatásokkal, a szakítással szembeni ellenállás. Ezt a típust éppen ezért elsősorban vegyipari, autóipari és elektronikai termékek címkézésére használhatják.

 • PET silver (felületkezelt, fémgőzölt, matt felületű poliészter film) - Olyan alkalmazásokhoz, ahol a tartósság, és a különböző vegyületeknek, hőnek, esetleg külső fizikai behatásoknak való ellenállás fontos.

Következzen a nyomdai előkészítés aspektusa. Lássuk, mire jók a nyomatlan és az előnyomott címkék.

A felhasználó annak függvényében, hogy rendelkezik-e a címke nyomtatásához szükséges berendezéssel, választhat előnyomott vagy nyomatlan címkét. Az előnyomott címkéknél lehetőség van egy vagy több színnel történő előnyomásra, valamint grafikai- és nyomdai előkészítésre is. Kereskedelmi és általános alkalmazásokhoz pedig magas minőségű nyomatlan címkét is biztosítunk.

 • Nyomatlan – Kereskedelmi és általános alkalmazásokhoz egyaránt alkalmasak.
 • Előnyomott - Logók, színes címkék vagy fix adat előnyomás igénye esetén célszerű választani.

Ha szeretnél egy átfogó táblázatot látni a fenti kategóriákról és alkategóriákról, nincs más dolgod, mint ide kattintani!

Reméljük, segítségedre volt ez a bejegyzésünk!

Blog

Várjuk jelentkezését!

Érdekli, mire lenne képes egy csúcsminőségű címke, nyomtató vagy szoftver cégénél?
Szeretne cégére szabott ajánlatot valamely szolgáltatásunkra?
Hívjon: +36 93/739-587 Írjon: sales@kodguru.hu
Vagy kérjen visszahívást kapcsolatfelvételi oldalunkon:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.