A ’Flathead’ és ’Near Edge’ Nyomtatási Technológiák

Összefoglalás:

Ez a technikai leírás rövid áttekintőt ad mind a flathead, mind a near edge termál transzfer nyomtató technológiákról.

A hőátviteles (thermal transfer) technológiát digitális nyomtatási folyamatban használják. Ez a technológia ideális egyedi vonalkódokra, kártyákra, címkékre és csomagolásokra történő nyomtatására. Szintén optimális az olyan alfanumerikus információk nyomtatására, mint a LOT számok, lejárati dátumok és széria számok.

A flathead és near edge két olyan nyomtatófej technológia, amelyet manapság a hőátviteles nyomtatásban használnak.

Egy termál transzfer nyomtató nyomtatófeje, amint „felmelegszik”, képeket hoz létre a festékszalag tinta rétegének alapanyagra történő továbbításával. A festékszalag továbbítása apró pontok nyomtatásával történik. Minden egyes pont egy pontnak felel meg a nyomtatófejen. Egy 203 dpi-s (dot per inch) nyomtatófej egy hüvelyk területen 203 pontot hordoz. Minél magasabb dpi-s nyomtatófejet használunk, annál nagyobb felbontású lesz a nyomatkép.

Habár mindkét nyomtatási technológia megnövelt teljesítményt tesz lehetővé a gyártók számára, mégis kulcsfontosságú különbségek vannak a kettő között.

Flathead – Síkfejes Nyomtatók:

flatheadA flathead-es termál transzfer nyomtatás volt az első széles körben elfogadott technológia a vonalkódok és más változó adatok kártyára, és címkére történő digitális nyomtatására.

A legismertebb flathead-es nyomtató típusok közé tartozik a Zebra, Sato, Intermec, és a Datamax. A síkfejes nyomtatásnál a nyomtatófej vízszintesen, míg a fűtő elemek a nyomtatófej közepén helyezkednek el. Ahogy a festékszalag elhalad a fűtő diódák alatt, a tinta továbbításra kerül az alapanyagra. Innét a szalag tovább folytatja az útját vízszintesen, a nyomtató eleje felé, ahonnét ezután felfelé halad tovább a feltekercselő tengelyhez. A síkfejes nyomtatók viasz, viasz/gyanta és gyanta alapú, valamint színes festékszalagokkal is képesek nyomtatni.

A flathead-es termál transzfer nyomtatást három különböző nyomtató platform csoportra lehet bontani: mobil, asztali és ipari felhasználás. A mobil nyomtatók alkotják a legkisebb csoportot, és általában olyan változatos kereskedelmi és szolgáltató környezetben használatosak, ahol számla adása szükséges. A mobil nyomtatók leggyakrabban direct termál technológiát használnak.

Az asztali nyomtatóknak kicsi a helyigénye és jellemzően az egészségügyben lévő kis gyártás mennyiségű applikációkban vagy kiskereskedelmi felhasználói alkalmazásokban használják. A legtöbb asztali nyomtató rendelkezik termál transzfer és direkt termál móddal, alacsony nyomtatási sebesség és minimális fejhőmérséklet beállítási lehetőség jellemzi. Gyakran a festékszalagok, amelyeket ezekben a nyomtatókban használnak rövidebb hosszúságúak, ½” belső csévével és maximum 4”-os nyomtatási szélességgel bírnak, azonban minden esetben javasolt a nyomtató specifikációjának ellenőrzése a helyes festékszalag meghatározásához.

Az ipari nyomtatók alkotják a síkfejes nyomtatók legszélesebb és legnagyobb teherbírású csoportját. Ezek konstrukciója lehetővé teszi a különösen agresszív környezetben történő üzemeltetést. Sokoldalúságának köszönhetően megtalálható ipari, gyártó és forgalmazói alkalmazásokban, ahol nagy gyártási mennyiség, magas nyomtatási sebesség szükséges, és ahol a részletes címke formátumok az elfogadottak.

Az ipari nyomtatók magas fokú beállítási lehetőséggel rendelkeznek és jól felszereltek, megannyi különböző típusú papír és műanyag címke és karton nyomtatásához, akár 12 hüvelyk per másodperc (ips) nyomtatási sebességgel. A jellemző nyomtatófej felbontás 203dpi, de nagy felbontású nyomtatáshoz 300 és 600dpi is elérhető. Általában a festékszalagok mérete 40mm-től 220mm szélességig és 300 – 450m hosszúságig terjed. Print and Apply berendezésekhez hosszabb 600 – 900 méteres szalagok szükségesek. A pontos nyomtató típus ellenőrzése szükséges a megfelelő festékszalag méret kiválasztásához.

Near Edge – Sarokfejes Nyomtatók:

near edgeA termál transzfer fejlődésével megjelent a near edge nyomtatófej technológia, amely a gyorsabb nyomtatási sebességével megfelelt a növekvő teljesítmény és hatékonysági követelményeknek. A legismertebb near edge-es nyomtató típusok közé tartozik a Toshiba TEC, Markem és a Videojet. A nagyobb nyomtatási sebesség elérése érdekében a near edge nyomtatófej hozzávetőlegesen 45°-ban döntve áll, és a fűtőelemek a nyomtatófej élén helyezkednek el. Mivel a média csak akkor érintkezik a festékszalaggal, amikor az áthalad nyomtatófej fűtő diódái alatt, a tinta árvitele azonnal megtörténik. Egy nyomatkép, valamint a festékszalag és a média szétválásának helye közötti távolság lényegesen rövidebb, mint a síkfejes nyomtatóknál. Ebből adódóan a near edge szalagoknak rendelkezni kell egy elengedő réteggel, amely lehetővé teszi a festék gyors továbbítását a nyomtatandó alapanyagra. Ez az egyedi festékszalag kémia, fekete vagy színes, wax/resin és resin alapú szalag típusokra korlátozza a felhasználható termál transzfer szalagok fajtáit.

A sarokfejes termál transzfer nyomtatást két különböző nyomtatási platformra csoportra lehet bontani: ipari (Tabletop) és gyártósori beillesztett (Inline) alkalmazások.

Az ipari near edge nyomtatók általában hosszabb festékszalagot (600m a legelterjedtebb) használnak és 16 ips nyomtatási sebességig állíthatóak. Néhány ipari near edge nyomtató alap felszereltségként festékszalag megtakarító egységgel is rendelkezik, amely megállítja a szalagot a nyomtatási folyamat közben a címke azon részénél, amelyre nem nyomtatunk, így nagyon kicsi az elvesztegetett festékszalag.

A fent említett különbségeken kívül, a sarokfejes ipari alkalmazások nagyon hasonlóak a flathead-es nyomtatókhoz.

A gyártósori beépített nyomtatókat, amelyeket kódolóknak vagy felülnyomtatóknak is neveznek, jellemzően rugalmas csomagolásra történő direkt nyomtatásra használják. Ez egy szűk piaccal rendelkező termék, az olyan nyomtató gyártók kis csoportjával, mint a Markem, Videojet és még néhány. Általában lejárati dátumok, lot számok, vonalkódok, szöveges mezők és képek nyomtatására használják olyan applikációkban, mint a rugalmas csomagolással rendelkező gyors ételek, előszeletelt termékek, húsok, orvosi műszerek, gyógyszerészeti és egyéb termékek gyártása. Legtöbb esetben a nyomtatási sebesség 18 és 24 ips között választható ezeknél a berendezéseknél, de néhány nyomtató gyártó 70 ips sebesség lehetőségét kínálja.

A nyomtatási platform és a nyomtató típusa együtt fogják meghatározni a különféle média követelményeket az olyan nyomtatási beállítások mellett, mint a sebesség, fejhőmérséklet és színmélység.

Főbb flathead nyomtató gyártók:

Zebra – www.zebra.com

Datamax – www.datamax-oneil.com

Sato – www.satoamerica.com

Intermec – www.intermec.com

Avery – www.avery-printers.com

Főbb near edge nyomtató gyártók:

Markem – www.markem-imaje.com

VideoJet – www.videojet.com

Bell-Mark – www.bell-mark.com

ToshibaTEC – www.toshibatecusa.com